divendres, 21 de desembre del 2012

Mapes conceptuals

Des de GTIC vàrem tractar el tema dels mapes conceptuals. Un mapa conceptual, és una eina que permet organitzar coneixements i idees, unint-les amb connectors (normalment verbs).

Des d’un punt de vista tècnic, els mapes conceptuals es poden crear amb qualsevol editor gràfic però hi ha programes que ajuden a crear el mapa de manera més eficient. A l’aula de GTIC se’ns va presentar CMapTools, un programa gratuït dels més coneguts i potser un dels millors per la seva elaboració.


El podeu trobar per descarregar a: http://cmap.ihmc.us/download/

Podeu llegir una bona introducció sobre els mapes conceptuals a:

Mapes Conceptuals from Ernest Prats Garcia

Pràctica

Per practicar el funcionament de CMapTools, vàrem realitzar un mapa conceptual a partir del següent text:

El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

Podeu trobar el meu mapa conceptual en aquest enllaç: http://cmapspublic2.ihmc.us/rid=1LBCHNSY7-15TD21D-1GL7/Dinar%20de%20Nadal.cmap

Tutorial per veure un Cmap a la web:



Tutorial para publicar cmap en web from matilde murga

Tot seguit també el podeu veure en format imatge:


Conclusió

El programa en si no és massa complicat d’utilitzar, el més difícil recau en escollir i organitzar els coneixements i les idees principals per a partir d'allà col·locar-les de manera entenedora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada